Velvet Revolver

Det er mye stakkarslig som liksom skal passere for rock i våre dager. Det er derfor vi trenger Velvet Revolver.

Rock skal være bredbent, høyrøstet, hårete og tatovert. Rock skal være akkurat like arrogant og dekadent som den skal være vakker. Få vet dette bedre enn Scott Weiland, Slash, Duff McKagan, Matt Sorum og Dave Kushner. Disse mennene har levd myten, og har arrene som beviser det.

Det er umulig å fortelle om Velvet Revolver uten å ta utgangspunkt i Guns N'Roses, det største og mest myteomspunnede rockbandet på denne siden av The Rolling Stones. Da Guns N'Roses debuterte med Appetite for Destruction i 1987, fikk deres eksplosive cocktail av punk, metal og glam plutselig alt annet til å virke fullstendig irrelevant. Guns N'Roses var sexy og farlige på en genuint usunn måte. De var akkurat det rocken trengte i det åttitallet gikk mot slutten.

Selvfølgelig kunne det ikke vare. Guns N'Roses imploderte da også på rekordtid i en sky av oppblåste egoer, store penger og hard narkotika.

Etter noen år i den kreative og kommersielle ødemarken, fant gitarhelt Slash, bassist Duff og trommis Matt sammen igjen. Hvorfor skulle de ta til takke med å spille med andre, når de en gang hadde utgjort grunnstammen i et klassisk rockband? Da de i tillegg fikk med seg punkgitaristen Dave Kushner, ble det avgjørende spørsmålet hvem som kunne fronte et band av dette kaliberet.

Mannen med talentet, erfaringen og ballene, het Scott Weiland.

Weiland var den karismatiske vokalisten i Stone Temple Pilots, et av grunge-æraens mest populære band, men sto på denne tiden i fare for å bli like kjent for sitt hårreisende dopmisbruk og sine sammenstøt med politiet. Uten Velvet Revolver kunne han godt ha endt opp som bare nok et tragisk tilfelle.

Potensialet til det nye bandet ble innfridd i det albumet Contraband gikk rett til topps på de amerikanske listene. På den påfølgende et og et halvt år lange turneen, framsto Velvet Revolver som ekte rock'n'roll-survivors. Alle hadde vært gjennom kverna og var klare for å fokusere på det som betyr noe: musikken.

Mens Axl Rose sitter på sekstende (!) året og pusler med det som en gang skal bli et nytt Guns N'Roses-album, er det nå Velvet Revolver som holder arven i live. At dette er noe mer enn et “prosjekt”, beviser de når de i vår slipper sitt andre album, Libertad.

Det er kort sagt bare å glede seg: Velvet Revolver er på vei til Quart for å vise hvor skal skapet skal stå.

Diskografi
Contraband (2004)
Libertad (2007)

Web
velvetrevolver.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden