Turboneger

Det begynner å bli lenge siden Turboneger var et skittent, lite deathpunk-orkester fra Oslo. I 2007 er de ikke bare en pillar i norsk kulturliv, men også en internasjonal rock-institusjon på linje med Ramones, Motörhead og AC/DC.

Forventningene som ligger i luften hver gang Turbomonsteret truer med å røre på seg, er ikke ulik den skjelvende forventningen i forkant av en ekstra slem penetrasjon: Det er litt skummelt, men du vet at det er for sent å si nei.

Og akkurat nå ligger alt til rette for at 2007 skal bli det mest intense Turbo-året i bandets snart 20 år lange historie.

Viktigst er selvsagt utgivelsen av Retox, det tredje albumet etter den storslagne gjenoppstandelsen i 2003. Med det viderefører og perfeksjonerer Turboneger sin patenterte glam-punk-hybrid, og gir Turbojugend verden over nye, småvulgære refrenger å stemme i når bandet legger ut på nok en turné.

For selvsagt skal de turnere, verden over, både i for- og etterkant av plateslippet. Ikke minst skal de varme opp for verdens største rockband, Metallica, på Valle Hovin - på invitasjon fra headlineren selv.

Dessuten er ikke mindre enn to biografier er på gang. Først kommer en tyskspråklig, fanbasert sak med tittelen Give Me Friction, Baby!, og til høsten kommer P3-sjef Håkon Moslets autoriserte biografi.

Slikt kommer ikke mange norske band til del. Men så er da også Turboneger det mest myteomspunnede, hedonistiske, karismatiske, smakløse, morsomste, slemmeste og smarteste bandet i verden. For den mest dedikerte fansen, Turbojugend, er de dessuten mye mer enn som så. For dem er det er snakk om et brorskap og en livsstil, komplett med sin egen ikonografi og sine egne koder.

Mandag 2. juli kommer både Turboneger og Turbojugend til Idrettsplassen for å fylle den med beinhard rock'n'roll og rungende allsang.

Det er lov å kjenne litt på forventningene allerede nå.

Diskografi
Hot Cars and Spent Contraceptives (1992)
Helta Skelta (1993)
Never Is Forever (1994)
Ass Cobra (1996)
Apocalypse Dudes (1998)
Darkness Forever! (live, 1999)
Scandinavian Leather (2003)
Party Animals (2005)
Retox (2007)

Web
turbonegro.com
myspace.com/turbonegro

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden