The Grand

Alle som elsker sin rock hard, svett og autentisk, har møteplikt når The Grand entrer scenen under Quart 2008.

The Grand har bare eksistert et par år i sin nåværende form, men har allerede bygget seg opp et formidabelt rykte på landets konsertscener. Nominasjonen til årets liveband under Alarmprisen 2007, er kanskje det beste beviset på akkurat dét. VG har dessuten rukket å utrope det (i skrivende stund) ferske debutalbumet til "en av norsk rocks ypperste debuter hittil i år". Terningkast 5.

En gang kalte disse gutta seg for Amund Maarud Band, og var stolte fanebærere for tradisjonell blues. Som bandnavnet antyder, var Amund Maarud det naturlige midtpunktet. Så var han da også en av Norges mest feirede gitarister lenge før han fylte 20.

Men nå har altså kvartetten ristet av seg bluesstøvet, og gitt seg den skitneste, råeste rocken i vold. The Grand tar opp arven etter pionérer som Cream og The Stooges, og slekter dermed mer enn litt på moderne band som The White Stripes og Queens of the Stoneage. Musikken er basert på tunge garasjeriff og syrete jammer, toppet med utømmelige mengder energi og feeling. Man trenger bare å høre åpningsakkordene til en The Grand-låt før man formelig ser gnistene sprute fra høyttalerne og kjenner lukten av svette, pils og sex.

Og dét er bare på plate.

Ingen må forresten tro at The Grand bare er et backingband for gitarhelten Amund Maarud. Dette er i høyeste grad en motor som fyrer på fire sylindre. Broder Henrik Maaruds høyenergiske tromming, Eirik Tovsrud Knutsens knusefete Hammond B3 og Per Tobros grusebass, er alle likeverdige komponenter i den samme velsmurte rock'n'roll-maskinen. Kicket er kollektivt. De feteste delene av lydbildet er de hvor man ikke er sikker på hvilket instrument det er man hører.

Som sagt, til sommeren er det møteplikt.

Diskografi
The Grand (2007)

Web
myspace.com/thegrandspace

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden