The Enemy

Ingen festivalsommer er komplett uten et splitter nytt framtidshåp eller to fra De britiske øyer. Årets fremste utfordrere heter The Enemy, og er akkurat like talentfulle som de er selvsikre.

Unge, britiske band har det med å være tøffe i trynet. En dose arroganse hører liksom med, og har gjort det siden Sex Pistols' dager. Men akkurat The Enemy lar seg ikke avfeie bare fordi de på mer enn én måte minner om band vi har hørt før.

Fire-fem kjappe år etter oppstarten lager ikke The Enemy bare uforskammet smart og fengende britpop, men har også oppnådd ting de aller fleste band kan se langt etter.

The Enemy er akkurat den type band engelsk musikkpresse elsker. De er unge, fryktløse og, selvfølgelig, veldig britiske. NME har da også kalt dem "the band we have been waiting for since Oasis went to seed". Det respekterte musikkmagasinet Q belønnet dem i fjor med prisen for beste nye act. Tilsvarende priser kom fra dagsavisene The Mirror, Daily Star, The Sun og den viktige radiostasjonen XFM.

Da får det heller være at de i full offentlighet røk uklar med, og ble bannlyst av, en profilert DJ på britisk morgenradio. Engelskmenn liker som sagt at bandene deres kan være litt - ahem! - vanskelige.

Så mye oppmerksomhet får man uansett ikke uten intens turnévirksomhet, og The Enemy har jobbet hardt for hver pence de nå tjener. I tillegg til sine egne, utsolgte turneer, har de opptrådt på alle de største og viktigste engelske festivalene, som Glastonbury og T in the Park. De har spilt med beslektede band som Kaiser Chiefs, The Fratellis og Kasabian, og turnert med veteraner som Ash, Manic Street Preachers og Stereophonics. I august 2007 varmet de til og med varmet opp for The Rolling Stones på enorme 02 Arena i London.

Den foreløpige karrieretoppen kom likevel da debutalbumet "We'll Live and Die in These Towns" gikk rett til topps på de engelske listene.

Nevnte vi forresten at The Enemy - arbeiderklasseguttene Liam, Tom og Andy fra Coventry - ennå ikke har fyllt 20?

På Quart 2008 får du den første sjansen til å se dem på norsk jord. Det kan og bør bli begynnelsen på noe stort.

Diskografi
We'll Live and Die in These Towns (2007)

Web
theenemy.com
myspace.com/theenemycoventry

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden