Stonegard

Stonegard kommer tilbake til Quart, og de svartkledde hordene vet akkurat hva det betyr: hard, kontant og testosterondunstende rock fra et av landets aller fremste metal-band.

Da Stonegard albumdebuterte med tungt kritkerroste Arrows i 2005, hadde de hatt god tid til å perfeksjonere uttrykket sitt. Tre fjerdedeler av bandet møttes på musikklinjen ved Trøndertun folkehøgskole allerede i 1997. Etter diverse musikalske krumspring startet de i 2000 Stonegard med base i Oslo. Erlend Gjerde (trommer), Håvard Gjerde (bass), Ronny Flissundet (gitar) og Torgrim Torve (gitar og vokal) opparbeidet seg raskt rykte som et forrykende liveband, men det var med utgivelsen av Arrows at det virkelig tok av.

Albumet, som de laget i samarbeid med den svenske superprodusenten Daniel Bergstrand (Meshuggah, In Flames), ble nominert til både Spellemann- og Alarm-priser, og bandet gjorde noe så sjeldent som å spille på alle de store norske festivalene - Quart, Øya og Norwegian Wood. Gullåret 2005 ble toppet med oppvarmingsjobber for størrelser som Black Sabbath, Slipknot og Korn.

I 2006 kom From Dusk Till Doom, og befestet Stonegards posisjon som internasjonale utfordrere i metal-klassen. Stein Østbø anmeldte plata til terningkast fem i VG: “et muskuløst metal-album som fortjener et bredt og stort publikum.”

Stonegard har tydelige røtter i 80-tallets thrash metal, men parer dette med innslag av nyere ektrem-metal. De går heller ikke av veien for mer progressive og atmosfæriske elementer. Samtidig legger Stonegard nok vekt på det melodiøse til å ha appell også utenfor ortodokse metal-kretser. Selv kaller bandet gjerne musikken sin “gladmetall”, hvilket vitner om et sunt glimt i øyet.

Stonegard kommer tilbake til Quart, og de svartkledde hordene vet akkurat hva det betyr.

Diskografi
Hard, Fast and Furious EP (2002)
Arrows (2005)
From Dusk Till Doom (2006)

Website
stonegard.org

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden