Shining

Er du littegrann redd for jazz? Synes du metal er fæle greier? Handler musikk stort sett om kos og hygge for deg? Da kan du bare glemme Shining.

Shining er nemlig ikke noe for musikalske pyser. De er intense. De er bråkete. De er 100 prosent uforutsigbare og gir ingenting gratis. Men den som virkelig vet å lytte, blir belønnet i form av frydefulle gys og svimlende lydorgasmer.

Shining gir deg opplevelser du knapt kan få andre steder enn i musikken.

Sjefen selv, Jørgen Munkeby, vokste opp, som vi alle gjør, med foreldrenes musikk. Det gikk i The Beatles, Paul Simon og Stevie Wonder. I ungdommen ble han hektet på hardere saker - Sepultura, Slayer og Entombed. Senere, etter at han hadde plukket opp saksofonen i tillegg til gitaren, oppdaget han John Coltrane og jazzen. På musikkhøgskolen studerte han klassisk komposisjon og fikk øynene opp for Messiaen, Mahler og Wagner.

Å høre på mye forskjellig musikk opp gjennom livet er ikke så uvanlig. Det spesielle med Jørgen Munkeby er at han har hørt på absolutt alt mulig - og lært seg å spille det.

Besetningen i Shining har variert mye siden starten i 1999. Felles for alle involverte er at de er fremragende musikere som kjenner Panteras "Vulgar Display of Power" like godt som Ornette Colemans "The Shape of Jazz to Come".

Så rekker da også Shining innom de fleste tenkelige sjangre i løpet av en plate eller en konsert. Dempede, nærmest ambiente partier går over i latterlig drivende frijazz, brutal metal og pompøse, filmatiske sekvenser. På sitt mest konvensjonelle er besetningen som i et vanlig rockband. På det mer eksperimentelle bruker de alskens kor, synther, strykere og blåsere.

Det er musikk som kanskje kan virke overveldende. Samtidig er den merkelig fengende, og den har elementer som alle musikkelskere kan sette pris på. Hvis man for eksempel liker fordomsfrie rockband som The Mars Volta, Fantomas eller King Crimson, burde Shinings monsterfrimetaljazzprog på ingen måte virke avskrekkende. Først og fremst er de nemlig et lekent band. Det er derfor de kan dra på turné med black metal-kongene Enslaved, og det er derfor de blir hyllet hos alle fra indiebibelen Pitchfork til The New York Times.

Men som sagt: Shining er ikke noe for pyser.

Dét er både en advarsel og en anbefaling.

Diskografi
Where the Ragged People Go (2001)
Sweet Shanghai Devil (2003)
In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster (2005)
Grindstone (2007)

Web
shining.no
myspace.com/gninihs

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden