Rockettothesky

Særpreget, men ikke spesielt sær. Egenrådig, men sjelden vanskelig. Eksperimentlysten, men alltid fengende. Til sommeren får vi endelig oppleve en av Norges aller fineste unge artister på Quart-scenen.

Slik gode ting gjerne gjør, kom Rockettothesky tilsynelatende fra intet. Høsten 2006 var hun plutselig bare midt i blant oss. Og over alt - på radioen, på kafeer, i butikker og på fest - kunne man høre det samme underlige refrenget: "-rrrie, Ba-rrie, Ba-rrie, Ba-rrie, Ba-rrie, Ba-rrie, Ba-rrie, Ba-rrie!"

Noe så smalt som en hyllest til Billy MacKenzie, den avdøde frontfiguren i The Associates, var blitt en vaskeekte hit.

Da albumet "To Sing You Apple Trees" endelig kom, var diskusjonen om årets norske plate brått og definitivt avgjort for mange av oss. At den ennå helt ukjente Tvedestrandsjenta Jenny Hval ble nominert til både Oslopris, Spellemannpris og Alarmpris, virket ikke annet enn fullt fortjent. Mer interessant var det kanskje at Rockettothesky ble det første barnet av Den Nye Musikkvirkeligheten her på berget - den vanhellige treenigheten bestående av MySpace, blogging og Platekompaniet.

Jenny Hval, som har skrivekunstbakgrunn, lager musikk og tekster med klare poetiske kvaliteter. Sangene hennes nøyer seg ikke med å følge de vanlige vers-refreng-vers-oppskriftene. Lekende og vitale som de er, finner de sine egne, tilsynelatende intuitive, veier. Tekstene minner mest av alt om flyktige følelser som i all hast er blitt fanget på servietter og papirlapper. Noen ganger er de søte, andre ganger er de litt ekle. Som oftest er de ganske rare.

Og på toppen av dette deilige, kreative lappeteppet ligger en av Norges mest uimotståelige sangstemmer. Jenny Hval synger med sensuell følsomhet, operatisk sikkerhet og eggende lekenhet. Noen ganger engel, andre ganger heks. Alltid umulig å overhøre.

Men la oss for all del ikke gjøre dette mer mystisk og vanskelig enn det egentlig er. Når alt kommer til alt, driver Jenny Hval og hennes Rockettothesky tross alt med popmusikk. Levende, fengende, uimotståelig popmusikk. Av den typen som gjør dagene lettere og livet rikere.

Og hva mer kan man egentlig ønske seg enn det?

Diskografi
Cigars EP (2006)
To Sing You Apple Trees (2006)
Ny plate kommer høsten 2008!

Web
myspace.com/rockettothesky

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden