Peter Bjorn and John

Her kommer enda en grunn til å glede seg til sommeren: Peter Bjorn and John er på vei til Quart for å spre litt ekte svensk popmagi.

Det siste årets lange opptur for Peter Bjorn and John, begynte med den uimotståelige singelen “Young Folks”. Hvis du slumpet til å høre på radio i løpet av forrige sommer, så husker du den ennå: en plystrende, uskyldsren lykkepille av en indiepoplåt.

I følge trendbestemmerne i britiske NME var “Young Folks” fjorårets nest beste single, og det ekstremt innflytelsesrike amerikanske nettstedet Pitchforkmedia var farlig nær toppkarakteren da de anmeldte albumet Writer's Block. Å havne på soundtracket til TV-serier som Grey's Anatomy er selvsagt heller ikke av veien for et band på full fart opp og ut.

Det siste året har kort sagt gjort de tre svenskene til favoritter blant indiepoppere verden over.

Men tro ikke at Peter Bjorn and John er en gjeng ferskinger som plutselig har snublet over suksessen. Peter Morén (vokal og gitar) og Björn Yttling (bass og keyboards) har spilt sammen helt siden de var tenåringer. I 1999 møtte de trommeslageren John Eriksson, og siden den gang er det blitt tre album, flere EP-er, hundrevis av konserter, drøssevis av sideprosjekter, mye småkjekling og enda mer kärlek. Alle tre skriver, alle tre synger, alle tre spiller og alle tre er like blide.

Peter Bjorn and John dyrker indiepop på utpreget svensk og hypermelodiøst vis. Lydmessig byr de på ekko av så vel ambisiøse sekstitallsproduksjoner à la Phil Spector, som 80-talls new wave og nyere indierock. Den bittersøte musikken deres har en klassisk, tidløs følelse, samtidig som de låter naivt amatørmessige på profesjonelt vis.

De har dessuten rykte som et suverent liveband.

Peter Bjorn and John er med andre ord som skapt for sørlandssommeren.

Eventuelt er det sørlandssommeren som er skapt for dem.

Diskografi
Peter Bjorn and John (2002)
Falling Out (2005)
Writer's Block (2006)

Web
peterbjornandjohn.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden