Nile

Nile er blitt kalt verdens beste death metal-band så mange ganger at det er blitt en klisjé. Og det er alltid en grunn til at noe blir en klisjé.

Dette bandet styres av en visjon som er like glassklar som den er kompromissløs. Niles grunnlegger, vokalist, gitarist og sjefsarkeolog, Karl Sanders, har nemlig kun to interesser her i livet: Oldtidens Egypt og superteknisk death metal.

Det er disse elementene - leksikalske kunnskaper om egyptisk historie, mytologi og kunst kombinert med musikalsk perfeksjon og en kompromissløs arbeidsetikk - som gjør Nile unike. Det er dette som tvinger selv garvede metallhoder i kne når de konfronteres med Nile på scenen.

Vi snakker her om den mest episke og monolittiske musikken mennesker kan ha håp om å skape. Trommespillet er så intrikat, hurtig og intenst at det mest av alt minner om dypt forstyrret matematikk. Blast beatsene er intet mindre enn apokalyptiske. Tandemgitarspillet ligger sjelden under mach 5. Symfoniske arrangementer og innslag av østlige instrumenter gir musikken bredde, dybde og dynamikk. Og på toppen av det hele: Cinematiske tekster som påkaller visjoner om dunkle gravkamre, tidløse forbannelser og gamle guder.

Nile fra Greenville, South Carolina, er kort og godt det tyngste, raskeste og mest brutale bandet som noen gang har stått på scenen under Quart. De er like mektige og ustoppelige som elven de har tatt navnet sitt fra.

Selv Ra må nikke anerkjennende til dødsmetallens yppersteprester.

Diskografi
Amongst the Catacombs of Nephren-Ka (1998)
Black Seeds of Vengeance (2000)
In Their Darkened Shrines (2002)
Annihilation of the Wicked (2005)
Ithyphallic (2007)

Web
nile-catacombs.net
myspace.com/nilecatacombs

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden