Monomen

Det hører med til sjeldenhetene at band får spillejobb på Quart samme år som de er russ. Men så er da også Monomen selve “manifestasjonen av begrepet ung og lovende,” som Dagbladet skrev i fjor.

Bransjebuzz av denne typen kommer selvsagt ikke av seg selv, og Monomens ferske debutalbum vitner med all mulig tydelighet om at hverken eksamenslesing eller utagerende festing har hatt førsteprioritet de siste par årene. Postrock-magi som dette kommer ikke av annet enn sylskarpt fokus og knallhard jobbing.

De fire monomennene vokste opp sammen på Sørumsand, et svært lite rocka tettsted utenfor Oslo, der alle gikk i samme klasse. Allerede på barneskolen pleide de snike seg unna for å spille gitar sammen. Ordet “monomann” fikk de fra en dokumentar om Stanley Kubrick, hvor det ble brukt for å beskrive hvor intenst den legendariske regissøren gikk opp i det han drev med.

Monomen har allerede i flere år spilt på klubber hvor publikum må være adskillig eldre enn bandet for å se dem. De har dessuten spilt på begge de to siste by:Larmene, og de var support på Seigmens utsolgte gjenforeningskonserter på Rockefeller. I fjor EP-debuterte de på kred-selskapet Trust Me, som også gir ut Rockettothesky og Adjagas, og ble playlistet på P3 med sangen “Drum of Glass”.

Grunnlaget for at det ferske, Alex Møklebust-produserte albumet Monomen LP skal føre dem helt opp i eliteserien, kunne knapt vært bedre.

Til tross for at gutta knapt var født da 80-tallet endte, blir alltid klassiske postpunk-navn som Joy Division, Gang Of Four og Wire trukket fram når det er snakk om Monomen. Men også nyere band som Mogwai, Godspeed You! Black Emperor, Radiohead og Interpol er viktige referansepunkter. Vi snakker med andre ord om atmosfærisk og suggererende musikk med innslag av både støy, pop og dansbarhet. Tung bass og repeterende gitarriff krydres med sexy maskinbeats og oppløftende syntheffekter.

Essensen av Monomen er likevel lyden av ungdommelig angst, frustrasjon og energi.

Og dét er en lyd som ikke kommer til å bli uaktuell med det første.

En lang og lysende framtid er kort sagt deres, og på sommerens Quart får du sjansen til å se Monomen i det de tar av.

Diskografi
Monomen EP (2006)
Monomen LP (2007)

Web
monomen.no

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden