Mew

Danmark er landet sitt, det. Ikke bare har de bayerne, pølsene og Køben, de er også noen rakkere på ambisiøs popmusikk.

Ta purunge Mew, for eksempel. I hjemlandet har de vært like store som The Beatles i flere år allerede, og de siste par årene har de etablert seg som internasjonale utfordrere i indie-klassen. Norge ble først introdusert for Mew da "Am I Wry? No”, en popsang som er nesten like skrudd som den er uimotståelig, ble en overraskende radiohit senhøsten 2002.

Jonas Bjerre (vokal), Bo Madsen (gitar) og Silas Utke Graae Jorgensen (trommer) møtte hverandre for første gang på skolen i Hellerup, litt nord for København, da de gikk i sjuende klasse. Sammen hadde de fått i oppgave å lage en film om verdens undergang, og fant hverandre i en felles interesse for ambisiøse kunstprosjekter. Sitt første band dannet de lenge før noen av dem hadde lært seg å spille.

Siden har de bare vokst med oppgavene.

I dag er gutta bosatt i London, og kan se tilbake på fire album, flere høythengende priser og turneer med band som R.E.M., Kasabian og Bloc Party. Grunnen er med andre ord lagt for at Mew skal legge verden for sine føtter med det kommende femtealbumet.

Mew lager musikk for storøyde drømmere, uforbederlige romantikere og alle andre søkende sjeler. De kan være både yndige og mørke, skjøre og mektige, sakrale og støyende. Visst lager de melodier i verdensklasse, men like ofte sprenger de alle konvensjonelle rammer for hva popmusikk kan være. Det siste albumet, and the Glass Handed Kites, består for eksempel av ett eneste, 60 minutter langt spor. Det er et realt headfuck av en plate, full av overrumplende ideer og 360 graders vendinger. Det er en plate hvis svimlende ambisjonsnivå får sammenlignbare band som Radiohead og Muse til å framstå som De Nye Gitarkameratene.

Best til sin rett kommer likevel Mew på konsert. Filminteressen er ikke blitt mindre siden sjuende klasse, og de er kjent for å gi en helt unik og overveldende lyd-, lys- og filmopplevelse.

Du vet du kan stole på danskene.

Diskografi
A Triumph for Man (1997)
Half the World Is Watching Me (2000)
Frengers (2003)
and the Glass Handed Kites (2005)

Website
mewsite.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden