Meshuggah

Meshuggah er et av de tyngste, mest progressive og innflytelsesrike bandene i verden. Men nøyaktig hva de driver med, er det visst ingen som helt greier å sette fingeren på.

På nettet går det nærmest sport i å prøve å kategorisere Meshuggah. Spiller de death metal? Thrash metal? Prog metal? Teknisk cyber metal? Akrobatisk matematikk-metal? Eller er det kanskje en syk form for jazz?

Det eneste man greier å bli enige om, er at svenskene på den første EP-en sin, Psykisk Testbild fra 1989, lignet veldig på Metallica. Men etter hvert som musikken deres ble stadig mer kompleks, ble de samtidig vanskeligere å sette fingeren på. De som mener at Meshuggah er en gjeng sinnsforvirrede rockere besatt av sin egen musikalske matematikk, har helt rett. Men gir du dem tid, banker de inn en løsning på likningen av avanserte rytmemønstre, nedstemte gitarer, repetetive riff og aggressiv vokal.

Navnet Meshuggah er forresten avledet fra det hebraiske ordet for “gal” eller “sinnssyk”.

Men samme hvor avansert musikken til Meshuggah er blitt, har de aldri sluttet å vokse i popularitet eller innflytelse. De har turnert med System of a Down, Tool og like Quart-aktuelle Machine Head. De har headlinet andrescenen på verdens viktige metal-festival, Ozzfest. Rolling Stone Magazine har kalt dem et av verdens ti viktigste metal-band. I Alternative Press ble de kalt det aller viktigste.

Kule fans har de også. Tool pleier å spille Meshuggah i garderoben før de går på scenen. Dream Theater, som har så intrikate låter at de må gi de enkelte partiene egne navn, har noe de kaller “The Meshuggah Riff”. I en minneverdig episode av The Osbournes, bruker Jack Messhugah til å terrorisere naboene.

Tro likevel ikke at Messhugah er noen selvhøytidelige musikersnobbber. Bandbilder viser gjerne en gjeng glade, øldrikkende svensker som skjærer grimaser for kamera. Videoen til “New Millennium Cyanide Christ” fra 2005, er en ren oppvisning i luftgitarspilling, headbanging og andre klovnerier ombord i bandbussen (sjekk YouTube!).

I oppkjøringen til albumet som er ventet i september, har Meshuggah nå altså lagt inn et etterlengtet besøk på Sørlandet. Vi forventer oss en mektig maktdemonstrasjon av blytung, dekonstruert og megaloman metal.

Eller hva det nå er Meshuggah driver med.

Diskografi
Contradictions Collapse (1991)
Destroy Erase Improve (1995)
Chaosphere (1998)
Nothing (2002)
Catch Thirty-Three (2005)

Web
meshuggah.net

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden