Machine Head

Sommerens metal-høydepunkt er i boks: Machine Head kommer til Quart for å vise hvor hard, mørk og aggressiv moderne thrash metal kan bli. Med seg i bagasjen har de det rykende ferske albumet The Blackening, en plate som allerede er utropt til en moderne metal-klassiker.

Det toneangivende fagbladet Metal Hammer gir The Blackening 10 poeng av 10 mulige, og kaller det “absolutely fucking stunning”. Også Kerrang! gir full pott, og skriver at Machine Head har laget sitt absolutte mesterverk.

Ikke verst for et band som lagde sin første sertifiserte klassiker allerede for 15 år siden.

Med Burn My Eyes (1992) ga Machine Head fra Oakland, California hele metal-sjangeren et hardt tiltrengt spark i balla. Musikalsk bygde de videre på det thrash-pionérer som Metallica og Slayer hadde gjort på 80-tallet, men Machine Head parret den sylskarpe riffingen med en tydeligere sosial edge enn forgjengerne. Og der et band som Metallica etter hvert fjernet seg fra røttene, forble Machine Head for ekstreme til å bli akseptert av mainstreamen. I stedet kom de, sammen med band som Pantera og In Flames, til å definere hvordan moderne, brutal metal skulle låte.

Ikke verst for et band som spilte inn sin første demo på soverommet til en kompis - med forsterkerne på badet.

Og med The Blackening viser frontmann Robb Flynn at årene ikke har gjort ham mildere stemt til noe som helst. Her tråkker han på så mange ømme, amerikanske tær som han bare kan. Han synger, brøler og hveser om krigen i Irak, om forstokket religion og om reaksjonær politikk - kort sagt alt Bush-administrasjonen står for. Samtidig er de musikalske tvingene skrudd til enda noen hakk. Låtene er mer komplekse, produksjonen mer kraftfull og bandet mer autoritært enn noen sinne. Så mye har Machine Head på hjertet, at de åtte sporene klokker inn på over en time.

The Blackening er kort sagt en monolitt av en plate. Med den setter Machine Head en ny standard - ikke bare for seg selv, men for all metal.

At Machine Head har rykte som et av verdens aller beste live-band, bør ikke akkurat senke forventingene til sommerens konsert på Quart.

I juli kommer Odderøya til å bli rystet i sine grunnvoller.

Diskografi
Burn My Eyes (1994)
The More Things Change... (1997)
The Burning Red (1999)
Supercharger (2001)
Hellalive (live, 2003)
Through the Ashes of Empires (2004)
The Blackening (2007)

Web
machinehead1.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden