Lykke Li

Det føles ikke helt enkelt, men la oss si det som det er allikevel: Ingen slår svenskene når det gjelder popmusikk. Siste håp fra den andre siden av Kjølen, er stockholmstjejen med det uimotståelige navnet Lykke Li.

Jo, hun heter faktisk det. Det er ikke bare et fikst artistnavn. Lykke Li Timotei Zachrisson, heter hun. Forklaringen ligger i foreldrenes hippiebakgrunn. Og ikke bare ga de henne et fargerikt navn og tok henne med på turer til India som liten, de lot henne også arve sine musikalske gener. Det er årene med dikt- og låtskriving på pikerommet som nå gir uttelling både for henne og oss.

Når Lykke Li albumdebuterer tidlig i 2008, er hun 21 år gammel og en av Sveriges for tiden mest omtalte artister. Og dét er til tross for at det bare er et par år siden hun opprettet MySpace-siden sin. Derfra er den egenutgitte pop-perlen «Little Bit» blitt en hit blant bloggere over hele verden, godt hjulpet av en video som er like enkel som den er suveren (sjekk YouTube!).

Men alderen og MySpace til tross, snakker vi om en erfaren artist her. Lykke Li har allerede rukket å turnere Norge med Shout Out Louds, og hun har skrevet låter med selveste Röyksopp. Før hun kommer til Quart, har hun også spilt på by:Larm. Ryktet forteller om en scenepersonlighet ut over det vanlige. Lykke Li har de slitesterke låtene, hun har den forførende stemmen og hun har den avgjørende x-faktoren.

Til å spille inn sitt første album har hun, akkurat som Quart-aktuelle Tax Taxi!, fått produsenthjelp av Björn Yttling fra Peter Bjorn & John. Sammen har de laget en duggfrisk, atmosfærisk plate som kritikerne etter beste evne prøver å sette i bås. De sammenligner henne med alle fra Jane Birkin og Joni Mitchell til Robyn. Og selv om dette er vidt forskjellige artister, så er ikke referansene så dumme. Lykke Li kan godt sies å være én del fransk chanteuse, én del sofistikert singer-songwriter og én del kul poptjej.

«Jag vill göra musik som känns som ett slag i magen. Musik som ska gå att jucka, dansa eller gråta till,» sier hun selv.

Nettopp. Vi er allerede forelsket. Til sommeren vil du bli det også.

Diskografi
Little Bit EP (2007)
Youth Novels (2008)

Web
lykkeli.com
myspace.com/lykkeli

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden