Keep of Kalessin

Når Keep of Kalessin entrer Quart-scenen i sommer, er det med ett mål for øyet: De skal bli et av ekstrem-metalens største og viktigste band.

Keep of Kalessin mangler heldigvis ikke dekning for ambisjonene sine. Deres forrige album, "Armada" fra 2006, ble skamrost i alt fra tyske Metal Hammer til Dagbladet, og ga dem et betydelig kommersielt løft. Når den nye plata slippes i april, er det forventet at den skal føre dem opp i den absolutte elitedivisjonen.

Men for å komme dit de er i dag, har Kalessin-gutta gått en uvanlig lang og kronglete vei. Bandet ble dannet i Trondheim så tidlig som i 1994, den gang black metal fremdeles var et nytt - og beryktet! - fenomen. Navnet fikk de fra en fantasyroman av Ursula K. Le Guin, og som andre pionérer i sjangeren stilte de med oppnedvendte kors og liksminke. Musikken var mørk og episk, rask og brutal.

Men mens norsk black metal utviklet seg til å bli et internasjonalt fenomen, forble Keep of Kalessin i skyggenes dal. Bandmedlemmer kom og gikk mens gitarist og låtskriver Obsidian C. gjorde sitt beste for å holde det svarte skipet flytende. Keep of Kalessin fikk, paradoksalt nok, nytt liv først etter at Obsidian C. tok jobben som turnégitarist for Satyricon i 2000. Da spilte han inn "Reclaim" med Mayhems legendariske Attila Csihar på vokal og Satyricons Frost som batterist. EP-en la mye av grunnlaget for løftet Keep of Kalessin fikk med den foreløpige karrieretoppen "Armada". Det hele blir desto mer imponerende når man vet at det er helt forskjellige besetninger som spiller på de to platene.

På "Armada" ivaretar Obsidian C. og hans nyrekrutterte tropper det beste fra klassisk black metal - Emperors majestetiske tonespråk, Immortals frostbitte riffing og Mayhems hjemsøkende stemninger, samtidig som de prøver ut nye retninger. Et mye omtalt flamenco-parti er et eksempel på det siste - for ikke å snakke om konserten de gjorde sammen med frijazz-duoen Monolithic under Trondheim Jazzfestival for et par år siden.

Keep of Kalessin kommer med andre ord til Quart mens de fremdeles rir sin velfortjente opptur. Med seg har de ikke bare et helt nytt album, men de kommer også rett fra en massiv USA-turné med sjangerens mestselgende band, Dimmu Borgir.

Kort sagt: Når sommermørket senker seg over Odderøya, stiller Keep of Kalessin med nykvessede klør og alle sanser skjerpet.

Nå skal ingenting få stoppet dem.

Diskografi
Through Times of War (1997)
Agnen: A Journey Through the Dark (1999)
Reclaim EP (2003)
Armada (2006)

Web
keepofkalessin.no
myspace.com/keepofkalessin

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden