From Hell

Alan Moore er vel strengt tatt en altfor talentfull og intelligent mann til å jobbe med tegneserier. Ikke for det, hvis det er noen som har vist at det er fullt mulig å fortelle voksne, komplekse historier i form av tegneserier, så er det Alan Moore. Problemet er at selv om man prøver å bruke dette mediet på en seriøs måte, vil man aldri bli tatt ordentlig alvorlig eller få den anerkjennelsen man fortjener. I beste fall kan man oppnå et nedlatende klaps på skulderen fra de som befinner seg lenger opp i det kulturelle hierarkiet, hvilket vil si stort sett alle.

Heldigvis ser ikke slikt ut til å plage Alan Moore. Selv om den eksentriske briten både har skrevet roman og gitt ut flere CD'er, har han alltid vendt tilbake til tegneserien. Mest kjent er han nok fremdeles for "Watchmen" ("Vektere" på norsk), som på slutten av 80-tallet snudde den i USA totalt dominerende superheltsjangeren på hodet.

Hans beste serie er nok likevel "From Hell".

"From Hell", en telefonkatalog på 576 sider skrevet av Moore og tegnet av australieren Eddie Campbell, tar utgangspunkt i de brutale drapene på fem prostituerte kvinner i 1890-tallets London. Drapene er til dags dato ikke oppklart, alt som finnes er et utall spor og mulige løsninger som er like håndgripelige som Londontåke. Men likevel: Morderen er i dag en populærkulturell myte på linje med en Elvis Presley eller en James Bond.

Han går under navnet Jack the Ripper.

Moore har valgt seg én mulig løsning på gåten: At Jack var ingen ringere enn Dronning Victorias egen livlege, Sir William Withey Gull, og at drapene fant sted for å dekke over en kongelig skandale i form av et uekte barn. Herfra spinner Moore en uhyre intrikat vev som involverer både de høyeste og de laveste på samfunnsstigen, både frimurerne og Elefantmannen, politikk og media, arkitektur og okkultisme, historiske fakta og vidløftig spekulasjon. Perspektivene blir etterhvert svimlende. Til og med Adolf Hitlers unnfangelse har sin plass her.

"From Hell" er altså mye mer enn en vanlig grøsser eller et mordmysterium. For Moore begynte hele det 20. århundre, det mest brutale århundret i menneskehetens historie, med drapene i Whitechapels skitne bakgater.

"Sotete" er nok det adjektivet som best beskriver det visuelle i "From Hell". Serien er i svart/hvitt og Eddie Campbells strek veksler mellom rufsete skraveringer og brutale svarte flater, tydelig inspirert av datidens avistegninger. Her er ingen eller ingenting forskjønnet, men så var da også slummen i Victoriatidens London et grimt sted å leve.

"From Hell" er en uhyre ambisiøs tegneserie – dette ville vært et uhyre ambisiøs prosjekt uansett hvilken form den var fortalt i – og det er vanskelig å tenke seg at noen andre enn Alan Moore ville greid å bringe det i havn. I sine beste passasjer er den intet mindre enn visjonær – men, bare så du er advart, like ofte er den skremmende og kvalmende.

Du vil muligens trenge et par lufteturer før du er ferdig med den.

"From Hell" (Knockabout Comics 2000) kan kjøpes hos Outland i Markens gate eller bestilles fra nettbokhandelen Amazon. Hollywoods filmatisering med Johnny Depp i hovedrollen, er forøvrig en nokså ordinær kriminalfilm som har lite med tegneserien å gjøre.

Fra Stimuli 3.2003
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden