Erlend Ropstad

Singer-songwriteren blir ofte framstilt som en klisjé. Man snakker gjerne litt nedlatende om melankolske unge menn med rufsete skjegg og kassegitar. Som om det skulle være for mange av dem. Som om det noen gang kan bli for mange gode sanger i verden. Men her hos Quart sier vi at vi skal være glade for hver eneste nye sang som kan berike livene våre. Samtidig våger vi påstanden om at Erlend Ropstad er en av våre aller beste låtskrivere akkurat nå.

Erlend er langt i fra noen nykommer på Quart. Han vokste tross alt opp i Vennesla, bare ti-tolv steinkast fra Kristiansand, og har hatt mange av sine viktigste musikkopplevelser på festivalen. Som artist er han likevel nokså fersk.

Han er utdannet fotograf, har jobbet som journalist og er for tiden ungdomsskolelærer i Oppdal. Men i bakhodet har har han alltid hatt musikken surrende. Originalt nok begynte han ikke å satse seriøst før etter at han hadde flyttet til fjells og etablert seg med familie. Til gjengjeld tok det ikke lang tid før ting begynte å skje.

Den første EP-en ble spilt inn i 2005 med Big Bang-sjef Øystein Greni som produsent og trommeslager(!). Året etter spilte han inn albumet Bright Late Nights med Kings of Convenience-produsenten Davide Bertolini. På platen bidrar også en rekke førsteklasses bergensmusikere, blant dem Christine Sandtorv fra Ephemera og strykere fra Bergen Filharmoniske Orkester. Albumet er blitt varmt tatt i mot av kritikerne, og to-tre hundre tusen kinogjengere fikk med seg to av sangene da de ble brukt i horrorsuksessen Fritt vilt.

Det foreløpige høydepunktet er nok likevel vinterens norgesturné som oppvarmer for Thomas Dybdahl. At Dybdahl valgte akkurat Erlend Ropstad, er ingen tilfeldighet. Begge kombinerer de singer-songwriterens inderlighet med et glimt i øyet og en dose musikalsk lekenhet. For selv om Erlend Ropstad har både det rufsete skjegget og kassegitaren, er han ikke noen utpreget melankoliker. Han skriver like flotte sanger om det å alfabetisere platesamlingen, som om trøbbel i kjærlighetslivet. Selv bruker han gjerne ordet “melankomiker” om seg selv.

På Quart stiller Erlend, etter rundt 40 solokonserter, for første gang med fullt band. Med seg har han flere av musikerne fra albumet, pluss “så mange av strykerne som mulig”.

Alt ligger med andre ord til rette for en både minneverdig og melankomisk sommerkveld på Odden.

Diskografi
The Magnetic Tapes EP (2006)
Bright Late Nights (2007)

Web
erlendropstad.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden