Datarock

“Doubting Datarock is the future of indie dance? You're taking the piss, right?”
- James Jam, New Bands Editor, NME

Egentlig skulle Datarocks skakke, hjemmemekkede electro-, synthpop-, rock-, new wave-, 80-tallsablegøyer-hybrid falt mellom alle stoler. Egentlig skulle de blitt avfeid som et tøysete og ironisk kunstskoleprosjekt.

I stedet er de på rekordtid blitt favoritter både blant kritikere og på klubber verden over. Iført overdimensjonerte solbriller og røde treningsdrakter har de turnert Europa, USA og Australia. Spesielt godt har de slått an hos det bortskjemte og ultrakresne publikumet på klubbene i London. Der er Datarock, sammen med Klaxons, årets største nye navn.

Det kan rett og slett virke som om folk er klare for å danse og ha det gøy igjen.

Duoen med det smått geniale bandnavnet er et produkt av det boblende, fordomsfrie musikkmiljøet i Bergen på 90-tallet. Omgangskretsen til Fredrik Saroea og Ketil Mosnes (aka Ket-ill) telte så forskjellige folk som Röyksopp, Kings of Convenience, Ralph Myerz og Annie. Selv hadde de bakgrunn fra punk og thrash metal, men følte seg mot slutten av årtusenet ferdige med tradisjonell rock. I stedet fant de inspirasjon i den hellige treenigheten Talking Heads, Devo og Happy Mondays. Og med en solid tilsetning humor og et lass populærkulturelle referanser, ble Datarock født.

Datarock har helt fra begynnelsen vært et ekte gjør det selv-prosjekt. Førstealbumet Datarock Datarock (2005) er utgitt på det egne selskapet Young Aspiring Professionals, og de står selv for design, websider og alt som hører med. Utstyret de spiller på har de lånt av venner og kjente. Helst skal det også være gammelt og ødelagt. Det blir best slik. Det handler ikke om å være flink, men om å gjøre ting på sin egen måte.

Selv om Datarock er uimotståelig funky, fengende og morsomme på plate, er det på scenen de virkelig kommer til sin rett. Der kan duoen ekspandere til et tjuetalls mennesker, og grensene mellom konsert, performance og fest viskes ut. Det er kort sagt ikke er et alternativ å stå stille når Datarock spiller opp til dans.

“We just want to make people do the dirty! The dirty dancing!”

Diskografi
Datarock/Stockhaus (EP, 2001)
Demo/Greatest Hits (EP, 2002)
Computer Camp Love (EP, 2003)
I Know What Boys Like (EP, 2003)
Datarock Datarock (2005)
Fa-fa-fa (EP, 2006)

Web
datarock.no

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden