Cloroform

Slik Cloroform ser det, finnes det tre måter å få blåst ut av systemet på: fyll, vold eller å spille konsert. Heldigvis, både for dem og for oss andre, er de enige om at det siste er klart morsomst.

Det koker i hodet til John Erik Kaada. Det er så mye musikk som må ut. Seks (snart sju!) Cloroform-plater, to soloalbum og et titalls filmsoundtracks er det blitt til nå. Gjennom prosjekter som Romances (2004), albumet han laget sammen med den musikalske villmannen og kulthelten Mike Patton (Faith No More, Fantomas, etc.), har han også opparbeidet seg et stort internasjonalt publikum.

Børge Fjordheim og Øyvind Storesund, Kaadas medmusikanter i Cloroform, spiller ellers med henholdsvis Morten Abel og Kaizers Orchestra.

Skulle man definere Cloroform på bakgrunn av bandmedlemmenes andre jobber, kunne man kanskje si at de deler uforutsigbarheten og den humoristiske sansen med Patton, popsensibiliteten med Abel og den barnslige gleden over å slå på ting med Kaizers.

Men det er selvsagt mer ved dette bandet enn dét.

Å sjangerbestemme Cloroform er som å prøve å presse en panikkslagen katt ned i en litt for trang eske. De greier å klemme veldig mye musikk inn i hver eneste sang. I det du har kommet inn i en groove eller begynt å nynne med på et refreng, kan du være sikker på at låta plutselig vil bråvende og ta en helt ny og overrumplende retning. En pumpende funkrytme eksploderer i frenetisk thrashriffing bare for å ende opp i et refreng Lennon/McCartney kunne stått bak. Og bli ikke overrasket om du underveis blir utsatt for innslag av jazz, elektronika eller klassisk piano.

Men sjangeranarkiet til tross: Cloroform driver med popmusikk. Ikke pop i den forstand at musikken er billig eller lettkjøpt, men i den forstand at den er fengende, livsbejaende og vanedannende. Dette er popmusikk med edge, tuftet på like deler kåthet og spilleglede.

Eller for å si det sånn: Cloroform er bandet du går og ser hvis du er ute etter en vital pop-innsprøytning og en real energiutblåsning.

De er derimot ikke noe du ønsker å bli utsatt for dagen derpå.

Diskografi
All Scars (1998)
Deconstruction (1998)
Do the Crawl (1999)
Scrawl (2001)
Hey You, Let's Kiss (2003)
Cracked Wide Open (2005)
Clean (2007)

Web
cloroform.com
myspace.com/cloroform

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden