CKY

James Hetfield og Axl Rose digger dem. De er kompiser med Turboneger. De har slektninger i Jackass-gjengen. De har verdens ivrigste fanklubb. Men i Norge har de aldri vært. Før nå.

Veldig mange har ventet veldig lenge på dette.

CKY har sine røtter helt tilbake til 1992. Da møtte den 14 år gamle trommisen Jess Margera og den 16-årige gitaristen og vokalisten Deron Miller hverandre på high school. Etter et par havarerte bandforsøk, dannet de CKY sammen med gitaristen og produsenten Chad Ginsburg i 1998. De tre bokstavene tok de fra det Miller mente var det perfekte navnet på en slasher-film: Camp Kill Yourself.

Navnet deler de dessuten med en serie skate-filmer produsert av Bam Margera. Bam er ikke bare broren til Jess, men er også med i den beryktede Jackass-gjengen. At musikken til CKY har vært mye å høre i både CKY-filmene og i Jackass, sier seg nesten selv.

Framgangene til CKY er likevel først og fremst basert på knallhard turnering. Høyest profilert var kanskje oppvarmingsjobben på Guns N'Roses sin comeback-turné i 2002, men for bandet selv var det nok enda større da James Hetfield ringte og spurte om de kunne tenke seg å gjøre en gig med Metallica.

Selv om CKY sin fete miks av stoner-rock, punk og metal skulle ha vært selve oppskriften på megasuksess, har de aldri fått noe definitivt kommersielt gjennombrudd. Til gjengjeld har de opparbeidet seg en ekstremt dedikert fanbase. CKY sin offisielle hjemmeside blir drevet av fanklubben The CKY Ålliance (www.ckyalliance.com), og har hele 250 000 medlemmer. Bandet selv involverer seg tungt i siten, og har besvart over 9500 spørsmål der opp gjennom årene. Som en hyllest til fansen ga de dessuten det forrige albumet tittelen An Ånswer Can Be Found - stavet med den norske Å-en som The CKY Ålliance bruker.

Til tider kan fansen bli så intense at selv bandet blir skremt: “The fans come to our show and they're like, 'Punch me in the face!'” forteller Margera. “I don't want to punch them in the face, but sometimes it psyches them up and I have to. It's kind of scary.”

Om du vil ha deg en på kjeften i sommer, er selvsagt opp til deg. Det som betyr noe er at ventetiden er over. Endelig kommer CKY!

Diskografi
Volume 1 (1999)
Volume 2 (1999)
Infiltrate Destroy Rebuild (2002)
An Ånswer Can Be Found (2005)

Web
ckyalliance.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden