Chris Cornell

Gode nyheter til alle dere som stemte fram Audioslave-konserten i 2005 til tidenes nest beste på Quart: Chris Cornell kommer tilbake. Og denne gangen spiller han materiale fra hele sin mangfoldige karriere, fra Soundgarden via Audioslave til det siste James Bond-soundtracket.

At det er en av rockens mektigste stemmer de siste 15 årene som nå vender tilbake, er ikke noe å diskutere en gang.

Da Seattle-scenen eksploderte på begynnelsen av 90-tallet, var Soundgarden det tyngste og tydeligst metal-inspirerte av de store bandene. Deres fremste fortrinn var utvilsomt frontmannen. Med flagrende sort man, bar overkropp og et fryktinngytende banshee-brøl av en stemme, framsto Chris Cornell som noe midt i mellom gresk gud og hulemann. Med inderlig overbevisning gjorde han Soundgardens mørke primalrock spiselig for et stort publikum.

Og at grunge-bølgen førte med seg mye mørke, er en kjent sak. Allerede i 1990 laget Cornell, sammen med flere framtidige Pearl Jam-medlemmer, platen Temple of the Dog som en hyllest til sangeren Andrew Wood i det lovende bandet Mother Love Bone. Som så mange andre i sin generasjon døde Wood av en overdose heroin.

Da Soundgarden gikk til grunne i 1997, skjerpet Cornell selv livsstilen og tok fatt på en solokarriere. Men før den rakk å komme ordentlig i gang, fikk han tilbud om å forene krefter med den instrumentale delen av Rage Against the Machine. Under navnet Audioslave laget de tre album hvor alle involverte tonet ned sine skarpeste kanter til fordel for et mer klassisk og melodiøst låtmateriale.

Og oppskriften virket: Audioslave solgte til sammen et sjusifret antall plater. Chris Cornell gikk fra å være respektert kultartist til å bli superstjerne.

Og nå som også Audioslave er et tilbakelagt kapittel, har endelig soloartisten Cornell tatt av. Med en kjempehit i form av James Bond-sangen “You Know My Name”, er grunnen lagt for at hans andre soloalbum, Carry On, skal bli en av årets virkelig store plater.

Fra “Rusty Cage” og “Black Hole Sun” til “Cochise” og “Be Yourself” - det er bare å glede seg: Chris Cornell på Quart blir en mektig oppvisning i moderne rockhistorie.

Diskografi
Ultramega OK (Soundgarden, 1988)
Louder than Love (Soundgarden, 1989)
Temple of the Dog (Temple of the Dog, 1991)
Badmotorfinger (Soundgarden, 1991)
Superunknown (Soundgarden, 1994)
Down on the Upside (Soundgarden, 1996)
Euphoria Morning (solo, 1999)
Audioslave (Audioslave, 2002)
Out of Exile (Audioslave, 2005)
Revelations (Audioslave, 2006)
Carry On (solo, 2007)

Web
chriscornell.com
myspace.com/chriscornell

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden