Black Rebel Motorcycle Club

Rock'n'roll kan være så mangt. Men hvis du liker din rock'n'roll veldig høy, helt svartkledd, passe dekadent og littegrann skummel, er Black Rebel Motorcycle Club bandet for deg.

Det var mange av oss som sperret opp ørene første gang vi hørte låter som “Love Burns” og “Whatever Happened to My Rock'n'roll” for fem-seks år siden. På den tiden var grungen for lengst et fjernt minne, og luften hadde allerede gått ut av britpop-ballongen. Men slik det allltid er når rocken er på vei ned i en bølgedal, kom nye, friske navn ut av intet for å ta over. Blant 2000-tallets mange nyrock-band var det kanskje The Strokes og The White Stripes som fikk flest overskrifter, men ingen var like sexy på den farlige måten som Black Rebel Motorcycle Club.

Passende nok var B.R.M.C.s første hit, “Whatever Happened to My Rock'n'roll”, et rungende kamprop for å få tilbake den rene, uforfalskede musikken de elsker. Og låta var like skamløst catchy og forførende rå som noe Iggy and The Stooges spilte inn i glansdagene tidlig på 70-tallet.

Det er slikt man gjerne kaller frihetsrock.

Da det unge bandet - Peter Hayes (gitar, bass og vokal), Robert Levon Been (gitar, bass og vokal) og Nick Jago (trommer) - platedebuterte i 2001, hadde de spilt sammen helt siden skoledagene i San Fransisco. Bandnavnet fikk de fra Marlon Brandos motorsykkelgjeng i The Wild One (1953), og musikken var mer enn litt inspirert av de britiske gitarstøy-entusiastene The Jesus and Mary Chain.

Vi snakker om klassisk cool her.

Å vokse opp sammen, spesielt i et hardtarbeidende rockband, bør likevel ikke forveksles med å danse på roser. B.R.M.C.-gutta har rukket å oppleve både opp- og nedturer. År med nådeløs turnering, dopmisbruk og intern fighting, reduserte for et par år siden bandet til duo da Jago sluttet. Samtidig ble de ofre for det uungåelige trendkrakket som fulgte i den nye rockbølgens kjølvann.

Men alt ordner seg for kule karer i svart. I 2007 er Nick Jago tilbake bak trommene, og B.R.M.C. topper Billboards alternativ-liste med albumet Baby 81. Det gjelder med andre ord å aldri tape troen:

I fell in love with the sweet sensation
I gave my heart to a simple chord
I gave my soul to a new religion
Whatever happened to you, rock'n'roll

Diskografi
B.R.M.C. (2001)
Take Them On, On Your Own (2003)
Howl (2005)
Baby 81 (2007)

Web
blackrebelmotorcycleclub.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden