Black Debbath

Mens andre band aldri blir ferdige med å fjase om piker, vin og sang, tar Black Debbath for seg de tingene som virkelig betyr noe: politikk, turisme, litteratur og tung, tung rock.

Historien om Black Debbath er historien om en gjeng som aldri har vært redde for å sparke hverken oppover eller nedover, til høyre eller venstre, eller ut i tomme lufta.

Allerede på debutalbumet Tung, tung politisk rock (1999) leverte de, som tittelen antyder, en hel serie politiske brannfakler til tonene av blytung rockmusikk. Selv beskrev de uttrykket sitt som “Paus-posten med Black Sabbath som backingband og Iggy Pop som vokalist”.

Plata ga dem en velfortjent Spellemann-pris i klassen for metal/tungrock, men de ble senere fralurt statuetten av tullebandet The Kovenant.

Som et svar på The Kovenants bibelbrenning på Quart samme år, satte Black Debbath fyr på Landbruksmeldingen.

Plate nummer to, Welcome to Norway (2001), var, som tittelen antyder, Norges til da mest hardtslående turistguide for engelspråklige. Her tok de for seg både vikingene (“the pioneers of rock”), Martin Schanche (“the coolest man in Norway”), og “de fire store” (Ibsen, Kielland, Lie og Hallbing).

I 2004 tok Black Debbath konsekvensen av at fire statsmakter er utilstrekkelig for å sikre et godt og levedyktig demokrati i et så stort og komplisert samfunn som vårt, og utnevnte seg selv til Den femte statsmakt. De laget også en plate med samme navn.

På Quart samme år inviterte de det forelskede, unge paret som ble verdensberømte under The Cumshots-konserten til å nyte en romantisk middag på scenen. Dette stuntet ble heldigvis stoppet av myndighetene før det bar helt galt av sted.

Da de i anledning Ibsen-året 2006 ga ut albumet Naar vi døde rocker og kalte Ibsen for sin tids Black Debbath, mente mange at de omsider hadde gått for langt. Men ingen kunne nekte for at Egil Hegerberg ligner litt på Ibsen.

Selv om kontroversene nok kommer til å stå i kø også på årets Quart, trenger ingen å tvile på at det rent rockfaglige ved Black Debbaths opptreden vil bli ivaretatt. Vi snakker tross alt om Egil Hegerberg, Lars Lønning, Aslag Guttormsgaard og Ole Petter Andreassen her. Alle fire er legendariske skikkelser fra Oslos rockmiljø med lang fartstid i band som Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, Bare Egil Band, Thulsa Doom og The Cumshots.

Det burde være unødvendig å si at det er møteplikt når Black Debbath kommer til Quart for å sette dagsorden.

Diskografi
Tung, tung politisk rock (1999)
Welcome to Norway (2001)
Den femte statsmakt (2004)
Naar vi døde rocker (2006)

Web
blackdebbath.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden