Bigbang

15 år etter oppstarten er det stadig ikke noe å si på innsatsviljen til Bigbang. Etter å ha opparbeidet seg posisjonen som et av Norges aller mest populære band, både live og på plate, flytter de nå like godt til USA for å begynne helt på bunnen igjen. Heldigvis har de lagt inn en mellomlanding i Kristiansand på sin vei over there.

Bigbangs nye, internasjonale karriere har allerede fått en lovende start. Meg White i The White Stripes, Sex Pistols-gitarist Steve Jones og Rolling Stone's seniorredaktør David Fricke har alle trykket bandet til sitt bryst. I fjor høst gjorde de en serie strålende mottatte oppvarmingsjobber for The Raconteurs i England.

Men som Bigbang vet bedre enn noen: “It's a long way to the top, if you wanna rock'n'roll.”

Historien begynner i de tidlige 90-årene, da en kjip kneskade satte en stopper for Øystein Grenis karriere som proffskater. Brettet ble byttet ut med gitar, og han startet Bigbang sammen med Christer Engen og Erik Tresselt. (Engen er i dag selvsagt mest kjent som Chris Summers i Turboneger.)

I begynnelsen møtte det unge bandet fint lite interesse fra bransjen. De to første platene ble gitt ut på eget selskap, og Greni måtte selge Vespaen sin for å holde det gående. Bigbang var i praksis oppløst da vinden brått snudde etter en bejublet konsert på by:Larm i 1999. Platekontrakt ble signert, Bigbang ble gjengangere på radioen og alle elsket konsertene deres. Sakte, men sikkert ble de ikke bare et av landets mest populære, men også mest kritikerroste band.

Dagens Bigbang består av Øystein Greni (gitarhelt, vokalist og selvsagt midtpunkt), Olaf Olsen (trommer) og Lasse Weeden (bass). Denne powertrioen spiller gitarrock med uovertruffen soul, og har forstått hvor viktig det er at rock svinger. Harmoniene har de fra sørstatene, fuzzen fra Seattle og nynnbarheten fra Tom Petty. Rockhistorisk fingerspissfølelse blir kombinert med rotekte spilleglede.

Kjærligheten til både musikken og livet generelt er ikke til å ta feil av: Bigbang er et band som vil lytteren vel.

Samme uke som dette skrives, har Bigbang sluppet sitt sjette studioalbum, Too Much Yang, og har allerede solgt til gull. Samtidig er en ny runde konserter blitt sparket i gang på et fullstappet Sentrum Scene i Oslo. Dagbladets anmelder er over seg, og spår at denne turneen vil bli legendarisk.

Vi tipper at de prikker inn formtoppen akkurat i det de ankommer Quart i juli.

Og etterpå venter resten av verden.

Diskografi
Waxed (1995)
Electric Psalmbook (1999)
Clouds Rolling By (2000)
Frontside Rock'n'Roll (2002)
Radio Radio TV Sleep (live, 2003)
Poetic Terrorism (2005)
Too Much Yang (2007)

Web
thebigbangweb.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden