Bedre enn filmen?

Filmene Ghost World og From Hell, som går runden på landets kinoer i disse dager, er begge basert på to av de senere års mest ambisiøse og vellykkede tegneserier.

Først ute er Ghost World som handler om tenåringsjentene Enid og Rebecca og den vanskelige overgangen til voksenlivet. Jentene har selv valgt en rolle som outsidere hvor de betrakter omverdenen med kynisme og ironisk distanse. Så har da heller ikke omverdenen noen mangel på freaks og sleazeballs å kommentere og gjøre narr av. Problemet til Enid og Rebecca at de gjennomskuer overfladiskheten, men ikke finner noen annen bakenforliggende mening.

Daniel Clowes framstår ofte som noe av en misantrop og deler nok mange av Enid og Rebeccas mørke betraktninger. Heldigvis er han en overlegen menneskeskildrer og unngår derfor å ende opp med en personlig klagesang av en tegneserie. Uanstrengt veksler han mellom melankoli og svart humor. Til tider er det faktisk direkte rørende.

Filmatiseringen har vært en overraskende hit på amerikanske kinoer og har blitt møtt med gjennomgående gode kritikker. I rollene møter vi blant andre Thora Birch, kjent fra American Beauty, og alltid pålitelige Steve Buscemi. Manus er skrevet av regissør Terry Zwigoff i samarbeid med Clowes, og er tildels sterkt bearbeidet i forhold til serien. Det er derfor all grunn til å få med seg både filmen og tegneserien.

Ghost World er utgitt på norsk av No Comprendo Press.

From Hell av forfatterguruen Alan Moore og tegneren Eddie Campbell tar utgangspunkt i de brutale drapene på fem prostituerte kvinner i 1890-tallets London. Morderens identitet er aldri blitt avslørt, men under navnet Jack the Ripper har han vært tema for et utall filmer og bøker.

I filmen er det politiinspektøren Fred Abberline (spilt av Johnny Depp) som er hovedpersonen og historien har form som en tradisjonell kriminalgåte. I tegneserien er det morderen selv som spiller hovedrollen og hans identitet er klar helt fra andre kapittel. Ut fra en intrikat sammenstilling av historiske fakta (serien er utstyrt med et svært omfattende noteregister) tar Moore utgangspunkt i at morderen er – og her røper jeg morderens identitet! – Dronning Victorias egen livlege, Sir William Withey Gull. Gull framstilles som et samvittighetsløst monster som dreper for å oppnå en slags okkult, religiøs ekstase.

Moore og Campbell legger ikke fingrene imellom hverken når de skildrer fattigfolks daglige fornedrelser eller The Rippers ugjerninger. På et et mer intellektuelt nivå kan Gulls utleggninger om den skjulte okkulte betydningen i Londons arkitektur få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen og enhver. Men mest av alt er kanskje From Hell et grimt portrett av Victoriatidens nådeløse samfunn og om den groteske forskjellen på over- og underklassens livsvilkår.

Hvor mye av dette som finnes igjen i filmatiseringen, gjenstår å se. Forhåndsomtalene tyder på at vi har med en langt mer konvensjonell, hollywoodsk framstilling å gjøre.

Uansett så er Ghost World og From Hell to av de beste eksemplene på at tegneserien er et medium med like stort potensiale som noe annet. Det er ingen grunn til at den skal begrense seg til å bare handle om overdimensjonerte helter i ettersittende tøy og søte smådyr i menneskeklær.

Fra Stimuli 1.2002
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden