Beastie Boys

De begynte med å spille hardcore punk. De ble de første hvite rapperne av betydning. De var blant de første til å rive barrierene mellom hip hop og rock. De var popstjerner på 80-tallet og ble et av 90-tallets mest innflytelsesrike band. Nå er det sannelig på tide at Beastie Boys besøker Quart igjen.

Da Beastie Boys slo gjennom med det obsternasige tenårings-anthemet “(You Gotta) Fight for Your Right (to Party)” i 1986, var det neppe noen som kunne se for seg at de fremdeles skulle være en vital kraft tjue år senere. Mike D, MCA og King Ad-Rock virket ikke som annet enn bortskjemte, Budweiser-sprutende overklasse-kids uten andre ambisjoner enn å gjøre alt mamme sa de ikke skulle gjøre. At de i tillegg dristet seg til å rappe, noe som til da hadde vært en utelukkende svart uttrykksform, ble av mange sett på som rent kulturelt tyveri.

Men tiden har ettertrykkelig vist at det var mer ved Beastie Boys enn som så. Faktisk har de vist seg å være noen usedvanlig smarte og seige jævler.

De som var med på spøken, skjønte helt fra starten at “Fight for Your Right” var ment som en parodi på enfoldige party dudes. Dessuten låt den annerledes enn alt annet. Sammen med produsenten Rick Rubin utforsket Beastie Boys det til da ukjente grenselandet mellom hip hop og rock. Kimen til senere crossover-fenomer som nu metal, finnes spredd over hele debutalbumet Licensed to Ill.

Den ekstreme bruken av samples på oppfølgeren Paul's Boutique (1989) gjorde mye for å etablere sampling som en egen kunstform. Fra og med Check Your Head (1992) har de i stor grad spilt intrumentene selv, og da kan de finne på å spille alt fra jazz og funk til punk.

Med de følgende platene har Beastie Boys markert seg delvis som hitmakere, delvis som seriøse sjanger-artister, delvis som lekne, popkulturelle nerder og delvis som politiske aktivister. Kjedelige har de med andre ord aldri blitt. I dag framstår de som en ganske unik blanding av reflekterte fortysomethings og hyperaktive tenåringer.

Det er ingen premie for å gjette at det er den siste varianten som vil dominere på sommerens Quart-konsert.

Ch-check it out, som de ville ha sagt det selv.

Diskografi
Licensed to Ill (1986)
Paul's Boutique (1989)
Check Your Head (1992)
Ill Communication (1994)
Hello Nasty (1998)
To the 5 Boroughs (2004)

Website
beastieboys.com

Skrevet for Quart.no i 2007
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden