Asobi Seksu

Japansk-amerikanske Asobi Seksu er ofte blitt beskyldt for å stirre på skoene sine. Men har man først latt seg forføre av musikken deres, skjønner man fort at dette er et band som har blikket rettet mot stjernene.

Å trekke opp linjen mellom Asobi Seksu og den britiske shoegazer-bølgen tidlig på 90-tallet, er likevel ikke til å unngå. Har du et forhold til sjangerens ypperste øyeblikk, My Bloody Valentine-albumet "Loveless", har du allerede en god indikasjon på hvordan dette låter. Vi snakker om søte popmelodier svevende over tykke lag av sexy gitarstøy.

"Asobi Seksu" er japansk og betyr "leken sex". De to hovedpersonene, Yuki Chikudate (vokal og keyboards) og James Hanna (gitar), kommer fra Japan, men har de siste årene holdt til i New York. Yuki er den fødte frontfiguren, en yndig posør med sterkt utviklet melodisans og en uvanlig tøyelig stemme. James er den tilbaketrukne gitarhelten med en fot permanent plantet på effektpedalen.

Mye av appellen til Asobi Seksu ligger i nettopp blandingen av det vakre og det truende, det feminine og det maskuline, melodiene og støyen. Det som ved første ørekast kan virke både søtt og tilforlatelig, viser seg snart å ha lag på lag av nyanser og kontraster.

I tillegg til å ha gitt ut to plater som er blitt sønderroste av amerikanske og engelske indie-feinschmeckere, har Asobi Seksu bygget seg opp rykte som et formidabelt liveband. Petres Jørgen Hegstad hadde for eksempel denne appetittvekkende lille anekdoten å fortelle fra fjorårets bransjetreff SXSW i Texas: "... klokken er rundt midnatt og jeg står og ser på en knøttliten, veldig pen jente i kjole som står like foran scenen og sender en tekstmelding. Oppe på scenen står det tre robuste fyrer med hvert sitt instrument. Piken blir synlig irritert på telefonen sin, slenger den krast ned i sin Gucci-gullveske, går resolutt opp på scenen og bort til mikrofonen, kauker "onetwothreefour!" i god X-Ray Spex-stil, og dermed er en av festivalens flotteste og mest massive konserter i gang."

Og til sommeren er det endelig vår tur til å oppleve dette tospråklige støypopvidunderet.

Etterpå har vi kanskje alle blikket rettet mot stjernene i stedet for ned på skoene.

Diskografi
Asobi Seksu (2004)
Citrus (2006)

Web
asobiseksu.com
myspace.com/asobiseksu

Skrevet for Quart.no i 2008
© Roy Søbstad

Tilbake til Skriverier

Tilbake til Den offisielle Roy Søbstad-hjemmesiden